UPIŠI SE
Novosti

[:hr]Piše: učenik Mate Galić

sudnica3Održana je sudnica dana 29. ožujka u sklopu nastavnoga predmeta hrvatski jezik. Radnja sudnice odvija se oko lektire „Nora“, još nazivana „Kuća lutaka“ ili „Lutkina kuća“. Knjiga je napisana 1879. godine, to je drama u 3 čina norveškog pisca Henrika Ibsena. Glavni predmet rasprave bio je Norin odlazak od kuće te postavljanje pitanja je li moralno ostaviti muža i troje djece – potrebno je shvatiti književni tekst u kontekstu vremena kada se radnja drame odvija.

 

Sudnicu su održali:

  • Sudac: Kristijan Jarić
  • Nora: Marlene Šimić
  • Odvjetnica braniteljica: Klarisa Stanisavljević
  • Helmer: Boris Šreng
  • Odvjetnica tužitelja: prof. Antonela Knežević
  • Povjesničar: Jakov Mlinarević
  • Predstavnica ženskih prava; gđa Linde: Ana-Kristina Galić
  • Doktor Rank: Leon Beissmann

 

Povjesničar nas je na početku sata upoznao s nekim pojmovima i događanjima u skandinavskim zemljama u 19. stoljeću, kao što je bilo razvijanje svijesti o pravima žena. Nakon njega, predstavnica ženskih prava nam je ponešto rekla o pravima žena te kako su one tek 1960-ih dobile prava u skandinavskim zemljama.sudnica 2

 

Što Helmer zamjera Nori? Kako se supružnici odnose prema novcu? Kako Nora opravdava svoju šutnju pred Helmerom o pozajmici novca? Što zaključuješ o Nori kao majci? Što doktor Rank osjeća prema Nori? Bi li se Norinim priznanjem riješili bračni odnosi Nore i Helmera? Koje rečenice upućuju na to da Helmer razmišlja i brine samo za sebe? Koje rečenice pokazuju da Nora i Helmer imaju potpuno različite stavove o ljubavi i braku?… samo su neka od pitanja na kojima se u sudnici pokušalo doći do odgovora.

Sudnicu su pripremile profesorice Matea Pelikan i Antonela Knežević u sklopu nastave hrvatskoga jezika.[:]

Print Friendly, PDF & Email

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :