UPIŠI SE
Bukva Botanički vrt

Koljeno: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fagales
Porodica: Fagaceae
Rod: Fagus

Opis

Bukva je bjelogorično drvo, najrasprostranjenija šumska vrsta drveća u Hrvatskoj. I znad pojasa hrastovih šuma pa sve do 1200 m nadmorske visine, ostaje posljednji pojas listopadnog drveća u kojem najvažniju ulogu ima bukva. U nekim krajevima javlja se čak iznad pojasa četinarskih šuma na visinama 1800 – 2000 m. Bukva koja raste na toj visini naziva se pretplaninskom bukvom. U Hrvatskoj je autohtona vrsta drveća. Naraste i do 40 m visine. Bukva cvjeta iza listanja, u travnju ili svibnju. Bukove šume dolaze na svim matičnim supstratima (bazofilni, neutrofilni, acidofilni). Podnosi zasjenu najbolje od listopadnog drveća.

  • 6.razred – biljke kontinentalnih listopadnih šuma
  • 7. razred – vrste plodova
  • 4. razred srednja škola – biomi (tajge, tundre, listopadne šume…); autohtone biljne vrste (Biološka raznolikost Hrvatske)
qr code
Print Friendly, PDF & Email

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :