UPIŠI SE
Botanički vrt

Razred: Ginkoopsida
Red: Ginkoales
Porodica: Ginkoaceae
Rod: Ginko

Opis

Dvorežnjasti, dvolapi ili dvokrpi ginko ili japanska lijeska (lat. Ginkgo biloba) je jedinstvena vrsta stabla bez živih bliskih srodnika. To je biljna vrsta koja je preživjela stotine milijuna godina. Potječe iz jugoistočne Kine. On je dvodomno listopadno drvo (postoje muške i ženske biljke) osnovnih karakteristika da ima lepezasto svilenkasto lišće na dugim stapkama, a sjeme (koštica) je obavijeno mesnatim ovojem poput šljive ili višnje. Ginko se ubraja u prijelaznu kariku između golosjemenjača i kritosjemenjača, ali obično ga se uvršćuje u četinjače. Smatra se najvitalnijom biljnom vrstom na svijetu: zadivljuje svojom rezistentnošću na otrove okoline (preživi sva moguća zagađenja uključujući i atomsku bombu) i zato je u velikim gradovima sve češće stablo u uličnim drvoredima. Poznato je da dvorežnjasti ginko spada i u ljekovito bilje: pospješuje cirkulaciju, pamćenje i općenito čini organizam zdravijim.

  • 7.razred – golosjemenjače
  • 2.razred gimnazije – Pododjeljak Golosjemenjače (Gymnospermae);
  • 4. razred gimnazije – primitivne golosjemenjače; prijelazni oblici i živi fosili – evolucija

Potencijalna pitanja na maturi:

Slika prikazuje izumrle biljke i „žive fosile“

Ginko

  1. Psilofitine prikazane na slici, rinija i psilofiton, spadaju u prve kopnene biljke. Iz koje su se skupine organizama razvili?
  2. Koje su se današnje stablašice vjerojatno razvile iz psilofitina?
  3. Kojoj skupini današnjih biljaka pripadaju „živi fosili” cikas i ginko prikazani na slici?
  4. Navedite jednu osobinu ginka koja ga povezuje s papratnjačama?

 

Najveći broj vrsta golosjemenjača pripada razredu:

a)      kositrenica

b)      ginka

c)      četinjača

d)      cikasa

qr code
Print Friendly, PDF & Email

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :