UPIŠI SE
Lavanda Botanički vrt

Carstvo: Plantae
Razred: Magnoliopsida
Red: Lamiales
Porodica: Lamiaceae
Rod: Lavandula

Opis

Lavanda je višegodišnji polugrm koji naraste do 60 cm s mnogo uspravnih cvjetnih izdanaka visine do 1 m. Grane su joj četverouglaste, listovi sivo-zeleni, nalik listovima ružmarina. Cijela biljka ima jak aromatičan miris i gorak okus. Cvate u lipnju i srpnju, a za ljekovite potrebe sabiru se vršci stabljike i cvjetovi koji se suše u hladu na prozračnom mjestu.

Porijeklom je iz južne Francuske i voli toplu klimu, ali i veću nadmorsku visinu, mada su neke vrste rasprostranjene i u kontinentalnim predjelima. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Uspješno je možete uzgajati i u loncu na južnom prozoru vašeg stana.

  • 6.razred – biljke primorskih travnjaka
  • 2.razred gimnazije – Kritosjemenjače (Angiospermae); porodica Lamiaceae (Usnače)
qr code
Print Friendly, PDF & Email

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :