UPIŠI SE
STIPENDIJA

PRONATALITETNA POLITIKA

image_pdfimage_print

Djeca
Gimnazija Gaudeamus vlastitim primjerom želi aktivno djelovati na:

,,Pronatalitetnu politiku i društveno odgovorno poslovanje“

Gaudeamus će svim majkama i očevima zaposlenim u našoj ustanovi po povratku s rodiljnog dopusta podići plaću 5%.

Uputili smo na Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor inicijativu za donošenje zakona kojim će se porezno rasteretiti poduzetnike za poreze i doprinose za iznos povećane plaće od 5%.

U slučaju odobrenja poreznog rasterećenja za porezno ćemo rasterećenje dodatno povećati 5% iznos plaće.

Glavni ciljevi Gaudeamusove inicijative svim pravnim i fizičkim osobama u RH:

  • partnerski odnos između poslodavca i majke s djetetom;
  • apel za senzibilizirano roditeljstvo;
  • podizanje plaće za 5% majkama nakon povratka s rodiljnog dopusta sve dok se dijete redovno školuje od strane poduzetnika uključenih u inicijativu;
  • inicijativa Vladi RH da se država na spomenutih 5% odrekne redovnog oporezivanja plaća radnika;
  • uključivanje radnog kolektiva (pomoć asistenta, rad od kuće);
  • digitalizacija i poveznica sa EU projektom ICT-Znanstveni laboratorij;
  • inicijativa za prilagodbu školskih i predškolskih ustanova potrebama tržišta rada;
  • inicijativa za fleksibilniji rad škola i vrtića (prilagoditi potrebama roditelja) i njihovom radnom vremenu.

Pronatalitetna politika
Mirna Šakić, prof. – o potrebama roditelja, skrbi o djetetu i primjerima dobre prakse iz drugih zemalja”

Adrijana Krkalo, prof – o osobnom iskustvo mlade majke i djelatnice naše ustanove te o početku inicijative”

Saša Šakić, osnivač Gaudeamusa i predsjednik Školskog odbora – o konkretnim koracima poduzetim prema djelatnicima škole i upućenosti Hrvatske udruge poslodavaca u navedenu inicijatvu.

Navedenu inicijativu podržao je demograf i znanstvenik doc.dr.sc Marijana Jukića s Australskog nacionalnog sveučilišta, nezavisnog konzultanta Vlade Australije po pitanju zdravstvenog i mirovinskog sustava i konzultanta gimnazije Gaudeamus.

Djelatnici gimnazije Gaudeamus pokrenuli su unutarškolski projekt poticanja i pomaganja mladih roditelja u cilju povećavanja broja rođene djece u republici Hrvatskoj. Aktivnosti u projektu usmjerene su na dva osnovna pravca; prvi je financijski, a drugi organizacijski. U financijskom dijelu odlučili smo se za 5% povećanja plaće za svako rođeno dijete, a u okviru ove inicijative uputili smo Vladi RH i Saboru prijedlog da svi poslodavci koji odluče na ovakav način pomoći mladim obiteljima budu rasterećeni poreznih davanja na osnovu ovog povećanja plaće .

Ukoliko ovakav zakonski prijedlog bude usvojen, Gimnazija Gaudeamus će i visinu poreznog rasterećenja iskoristiti u pravcu dodatnog povećanja plaća.

Drugi, ali ne manje važan, je organizacijski segment u kojemu je cijeli kolektiv odlučio da majke imaju prioritet u određivanju radnog vremena tako da sve operativne poslove koji nije nužno obavljati na radnom mjestu majke obavljaju kod kuće u društvu svoje djece.

Koristimo i koristit ćemo EU fondove u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama kako bi majkama osigurali klizno radno vrijeme i rad od kuće, a samim time više provođenja vremena s djetetom.

Pokrenuli smo stranicu na Facebooku putem koje nastavljamo javnu raspravu.

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :