UPIŠI SE

Osijek prvi grad učionica

Osijek grad učionicaPrije nekoliko godina vijeće ministara Europske unije donijelo je osam kompetencija bitnih za dobivanje radnog mjesta, odnosno za cjeloživotno učenje. Želja nam je da u okviru grada Osijeka izgradimo infrastrukturu u kojoj bi učenici i izvan škole razvijali gore spomenutih osam kompetencija.

Grad Osijek predstavljamo kao Prvi grad učionica na svijetu. Do ove ideje smo došli tijekom izrade voznog reda tramvaja i autobusa za GPP čime su naši učenici omogućili da GPP prvi u Hrvatskoj ima vozni red tramvaja i autobusa dostupan na mobitelu. Tako ako ukucate gpp.wapmp.com u vašem mobitelu na ekranu će vam se prikazati stranica gpp-a te putem linkova možete doći do informacije o redu vožnje koji vas zanima. Temeljem ovoga rada naših učenika napravljena je posebna strategija koja bi grad Osijek brandirala i prikazala kao Prvi grad učionica na svijetu. S obzirom da se mobiteli danas stavljaju u negativne kontekste pogotovo kad ih upotrebljavaju djeca, naša ideja mobitele stavlja u funkciju alata za učenje. Naša učionica započela bi u centru grada te bi se promenadom spustila sve do Tvrđe, a secesijskom ulicom bi se vratila do centra grada. Unutar ove rute od kipa Pikasa uzduž promenade sve do cestovnog mosta za Baranju posadili bismo sav biljni svijet sa ovog područja, od autohtonog do donesenog. Pokraj svake biljke postavili bismo malu pločicu na kojoj bi se nalazila wap adresa. Ukucavanjem te adrese u mobitel dobili bi informacije o biljci koju promatramo. Na ovaj način obilježili bi Zoo vrt te sve povijesne zgrade, parkove i kipove u gradu tako da bi svaki posjetitelj kroz laganu šetnju gradom dotaknuo dio naše povijesti ali i Osijek kakav je danas.

Navedeni sadržaji postavili bi se na način da se botanički vrt podijeli prema razredima učenja i to od 1. razreda osnovne škole pa sve do završetka srednje škole. To bi omogućilo učenicima i profesorima da razbiju dugotrajno sjedenje u učionicama izlaskom i učenjem u prirodi odnosno gradu. S obzirom da bi se botanički vrt slagao od prvog razreda osnovne škole pa do kraja srednje škole animirali bi se profesori da zajedno s učenicima obrade podatke koji bi se stavljali na wap adrese kako bi bili prilagođeni svakom razredu, odnosno HNOSU, odnosno državnoj maturi, a što je najvažnije kompetencijama koje su bitne za dobivanje posla.

Na osnovi razgovora kojeg smo obavili s teleoperaterima sigurni smo da su zainteresirani za to da se po prvi puta mobiteli koriste u edukativne svrhe i da će u svom dijelu podržati ovaj projekt. Dakako da nitko nije ovako postavio jedan botanički vrt na otvorenom i zaokružio grad te samim time približio grad svim turistima na jedan originalan i zanimljiv način. Sva potrebna novčana sredstva planiramo dobiti iz pristupnih fondova Europske unije.

Preuzmite PDF primjerak

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :