UPIŠI SE
Stolisnik Botanički vrt

Porodica: Asteraceae
Rod: Achillea

Opis

Stolisnik (Achillea), biljna je vrsta iz porodice glavočika  (Asteraceae).  Biljka je rasprostranjena po cijeloj Europi. Raste pojedinačno ili u velikom broju na livadama i pašnjacima Znanstveni naziv nosi po starogrčkom mitološkim junaku Ahileju, koji je prema Ilijadi stolisnikom liječio svoje rane. Neke od vrste stolistnika poznate su po svojem ljekovitom djelovanju, koje se rabi u narodnoj i alternativnoj medicini.

Stolisnik je biljka visoka između 20 i 40 cm. Stabljika je okrugla i ispunjena, gola ili ponekad dlakava. Listovi su perasto razdijeljeni u brojne sitne listiće. Na vrhovima stabljika formiraju se cvatovi sa brojnim malim cvjetovima, koji su najčešće bijeli, ali mogu biti i ružičasti ili žuti.

  • 4. razred – životna zajednica travnjaka
  • 6.razred – biljke kontinentalnih travnjaka
  • 2.razred gimnazije – Kritosjemenjače (Angiospermae);  porodica Asteraceae; vrste cvatova
qr code
Print Friendly, PDF & Email

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :