Upisi tijekom školske godine

Čini ti se da škola koju trenutno pohađaš nije najbolji izbor za tebe, ali ne znaš što i kako dalje?

Prije svega, važno je prikupiti sve potrebne informacije. Trebaš znati da nije moguće u svakom se trenutku prebaciti u drugu školu, a prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama prebacivanje je moguće sve do početka drugog polugodišta. Konkretnije, u Gaudeamusu prijave novih učenika primamo do sjednice Nastavničkog vijeća koja se svake godine održava početkom siječnja.

Važno je znati da je prebacivanje moguće i iz strukovne škole u gimnaziju i obrnuto, a odluku o prebacivanju donosi već spomenuto Nastavničko vijeće.

 

Ako si zainteresiran za prebacivanje u drugu školu u ovoj školskoj godini, evo koraka koje ti savjetujemo:

1. Razgovaraj s roditeljima i prikupi osnovne informacije o školi koja te zanima (putem web stranice, facebook-a i slično).

2. Savjetuj se sa stručnjacima za profesionalnu orijentaciju koji ti mogu pomoći u planiranju budućnosti – primjerice, u Gaudeamusu nudimo besplatno profesionalno savjetovanje za sve učenike.

3. S roditeljima dođi na razgovor u školu u koju se želiš prebaciti i potraži odgovore na sva pitanja koja te zanimaju (o mogućnostima u školi, pripremi za fakultet ili buduće zanimanje, rasterećenjima, projektima, nastavi…)

4. Nakon prikupljanja svih informacija na papir napiši sve pozitivne i negativne strane prebacivanja u drugu školu te s roditeljima donesi konačnu odluku. Imaj na umu do kojeg datuma je potrebno donijeti konačnu odluku!

 

Sve ostale odredbe Zakona na ovu temu možeš pročitati ovdje (članak 23.).

Donošenje odluke o prebacivanju u drugu školu može biti vrlo stresno, stoga nam se s povjerenjem možeš obratiti ako imaš bilo kakva pitanja ili nedoumice.

Kontakt telefon za upite vezano za profesionalnu orijentaciju ili prebacivanje u gimnaziju Gaudeamus je 098/205-915, a moguće je javiti se i putem maila na gaudeamus@gaudeamus.hr

Vidimo se!