UPIŠI SE
Vrba Botanički vrt

Koljeno: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Malpighiales
Porodica: Salicaceae
Rod: Salix

Opis

Vrbe (lat. Salix) su rod bjelogoričnog drveća i grmlja iz porodice Salicaceae.

Širom svijeta postoji oko 350 vrsta vrba, a prvenstveno žive na vlažnim tlima u hladnijim područjima sjeverne polutke. Obično raste kao drvo, a može poprimiti i formu grma. Kora stabla je siva i ispucala. Grane su tanke i dosta savitljive. List je većinom uzak i zašiljen na vrhu, tamnozelene boje na licu i nešto svjetliji na naličju. Vrba je dvodoma biljka koja ima “muške” i “ženske” cvjetove.

Vrba posjeduje i ljekovita svojstva. Njena kora se od davnina koristi za spravljanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma.

 

  • 6.razred – biljke kontinentalnih listopadnih šuma
  • 7. razred – vrste plodova
  • 4. razred srednja škola – biomi (tajge, tundre, listopadne šume…);   kemija – salicilna kiselina u kori vrbe kao anelgetik
qr code
Print Friendly, PDF & Email

Pridružite se našem newsletteru i budite uvijek obaviješteni!

 Gimnazija Gaudeamus će koristiti ove podatke kako bi vam pružili obavijesti o aktualnim vijestima, sadržajima i posebnim ponudama. Vaši osobni podaci se neće prosljeđivati trećim osobama. Podaci će se obrađivati povjerljivo i s njima će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te će koristiti samo u svrhu obrade prijave. Svoju prijavu u svakom trenutku možete povući.

Kako nas naći ?

Kontakt :